Nieuwe muziek & Samenzingen

Het zijn rare tijden, geen repetitie's, geen concerten, geen nieuwe nummers. Toch heeft onze dirigent Wim iets nieuws opgedaan en bewerkt, zie zijn bericht:

Beste zangers,

Graag steek ik jullie een muzikaal hart onder de riem. Kunnen we dezer dagen tóch nog samen zingen.
Jullie treffen bij dit bericht een koorpartituur en opname aan van een klein melancholisch Engels lied, Scarborough Fair, dat ik dit weekend speciaal voor jullie arrangeerde. 

De toonaard past bij het gemis van ons collectief. Ook het verhaal achter het liedje. Het Noord-Engelse plaatsje Scarborough was in de 16e en 17e eeuw bekend om zijn enorme jaarmarkt (fair). Twee geliefden zingen elkaar toe (ik gebruikte maar één couplet van de zes): het zal een jaar duren voordat ze elkaar weer zullen treffen op de fair. In het lied worden kruiden bezongen om de tijden van scheiding te verzachten: peterselie (Parsley) om de bittere smaak weg te nemen, salie (Sale) voor kracht, rozemarijn (Rosemary) voor trouw en tijm (Thyme) voor moed.

Karel (EMK) en Ronald (VMK) maken oefenbestanden. Tot die tijd hebben jullie alvast de koorpartituur en een opname die ik maakte door de schamele apparatuur die ik hier heb aan elkaar te knopen. 

Het ga jullie allemaal goed! Houd moed!

Met de groet’n uut Wenters!

WimWanneer kunnen we weer samen zingen?

Update 2 mei 2020

Veel koren en korenorganisaties vragen zich af wanneer koren weer kunnen opstarten met zingen. Deze vraag is nog niet te beantwoorden met een concrete datum. Op dit moment kan het in elk geval niet, vanwege de beperkende maatregelen rondom samen komen van meer dan twee personen. Het huidige Rijksoverheidsbeleid daaromtrent loopt tot 20 mei. Na deze datum komen er wellicht meer mogelijkheden, maar daarover is nu geen enkele zekerheid. Het meest waarschijnlijk is een fasegewijze opbouw van toegestane samenkomsten, naar aantallen personen en naar specifiek genoemde sectoren. Enigszins vergelijkbaar met de fasegewijze heropening van het klassikale onderwijs. Publieke concerten zijn vooralsnog verboden tot 1 september.

De volgende elementen zijn relevant bij de vraag of we weer samen kunnen zingen.

Veilig samen zingen

Een belangrijke onzekerheid bij koorzang zit in de mogelijke infectie-overdracht via aerosolen. Daar is veel discussie over in de wetenschappelijke wereld en er gaan veel geruchten over rond in de sociale media. Op dit moment is er nog geen eenduidig beeld over de risico’s die vast zitten aan de circulatie van (geïnfecteerd) mondvocht via zang in de ruimte. Onderzoekers in diverse landen proberen de eigenschappen van het virus beter in beeld te krijgen. Koornetwerk Nederland dringt er, samen met andere organisaties, bij RIVM op aan om te komen met een duidelijk advies over deze risico’s en over de voorzorgsmaatregelen die koren kunnen nemen. Ook vragen we gespecialiseerde wetenschappers om de koorsector hierover te adviseren.

Bron: Koornetwerk Nederland.


Comments are closed.