20191120 Samen sterk voor kerst en bevrijding

VARSSEVELD - Mannenkoren. Eerbiedwaardige instituten zijn het vaak, maar in de huidige tijd zitten ze in de hoek waar de klappen vallen. De belangstelling wordt minder, zowel van publiek als van kerels die lid willen worden. Uiteraard laten de koren het er niet bij zitten. Er ontstaan initiatieven om het tij te keren. In Varsseveld en Eibergen gaat men voor samen sterk.

door Nick Moritz

De mannenkoren uit Eibergen en Varsseveld behoren tot de volhouders. Het eerste nadert de honderd jaar en daar is Varsseveld al 45 jaar voorbij. Dat beide koren de samenwerking zoeken is niet uit luxe voortgekomen, het zet wel zoden aan de dijk. "Enkele jaren geleden bereidden we ons voor op een groot theaterconcert," vertelt Adrie Bout, voorzitter in Varsseveld. "Het viel op dat erbij de baritons wel wat stemmen bij konden. We hebben toen alle mannenkoren uit de regio aangeschreven met de vraag of baritons uit die koren ons wilden versterken. Daar kwam slechts een reactie op."

"Dat waren wij dus," reageert Harry Snijder, vice-voorzitter van het Eibergs Mannenkoor. "Wij schreven twee jaar geleden dat we graag mee wilden werken, maar dat we dan met het hele koor zouden komen. Daar heeft Varsseveld, ongetwijfeld na goed overleg, uiteindelijk ja op gezegd. Voor ons sneed het mes aan twee kanten want we hadden wel een voorwaarde gesteld. Wij wilden graag dat de mannen uit Varsseveld bij ons zouden meezingen in een groot concert dat we in Haaksbergen gingen geven."

Het theaterconcert in het Doetinchemse Amphion en het zomerconcert in de Schaapskooi te Haaksbergen werden een overtuigend succes. Voor beide koren reden om verdere samenwerking in de toekomst nader te bespreken. "We zijn niet over een nacht ijs gegaan. De concerten in Doetinchem en Haaksbergen zijn geëvalueerd en er is een analyse gemaakt van de sterke en zwakkere kanten van onze koren. Ook het repertoire is onder de loep gelegd. Eibergen zingt doorgaans wat lichtere kost dan Varsseveld, maar er is veel overlap. Dat de koren met Wim Ruessink over dezelfde dirigent beschikken is natuurlijk een voordeel."

Zo kozen de beide koren vol overtuiging voor verdere samenwerking. Daarbij behouden ze alle twee hun eigen stijl en bezigheden terwijl gezamenlijke concerten een mooi extra vormen. "We hebben gewoon onze eigen kwaliteit, maar beide koren missen het robuuste van de grote mannenkoren van weleer. Samen staan we tachtig man sterk op het podium en dan heb je in veel aansprekende muziek gewoon net wat meer te bieden. In 2020 versterken we elkaar op die manier niet alleen in mooie kerstconcerten op de eigen locaties, maar gaan we in Eibergen en Varsseveld ook op voor mooie bij de bevrijding."